mandag 25. mai 2009

Bushwick Bill – Ever So Clear

George Clinton, funkfreaken som ga oss tegneseriefunk med Parliament og Funkadelic, og på den måten la grunnlaget for mye av dagens musikk, mente at en god groove begynner med at alle spiller på den første takten. Det er nesten det samme hva man gjør på de andre taktene, om man bare er sammen om den første. ”The Rule of the One”, kalte han den.

Nuvel, ingen regel uten unntak, og selv om den ikke akkurat er frenetisk rytmisk funk, så bryter ”Ever So Clear” fra 1992 med Clintons credo. Musikken er fire flate, eller fire fjerdedels takt om man vil, men markeringen ligger på det tredje slaget. Bushwick rapper med tyngden på backbeaten, det tredje slaget også. Dermed får man allerede der en tilbakelent groove, som er funky.

Låten er allikevel verken avslappet eller gyngende av den grunn. Det som gjør dette til en av de verste og allikevel mest besnærende hip hop-låtene, er nemlig teksten. Den er sjokkerende, tilsynelatende ærlig og rett og slett grusom. Richard Shaw ble født på Jamaica og er kortvokst. Han slo igjennom som rapper med gruppa Geto Boys på tidlig nittitall. Men som enhver artist vil si, berømmelse og penger er ikke sjelden vanskelig å håndtere. ”Ever So Clear”, fra plata "Little Big Man" handler for så vidt om akkurat det. For Bushwick Bill er deprimert, full, høy og suicidal. Han prøver å få kjæresten til å skyte han, men hun nekter. Etter en slåsskamp ender det med at pistolen går av i øyet på Bushwick. Han kjøres på sykehus, gruppa Geto Boys kommer innom for å ta bilde til et plateomslag. Familien ber for han, og til tross for legenes spådommer overlever han. Depressivt, men tvers igjennom ærlig forteller Bushwick dette. Han prøver ikke å unnskylde seg eller gjøre ting bedre enn de er. Han bare forteller hva som skjedde. Så avslutter han med å oppfordre oss til ikke å prøve dette hjemme. Det er etter at han har slått fast at det var noe drit at han måtte miste et øye for å se ting klart. Om denne sangen ikke får deg til å føle avsky, medynk eller noe som helst, så er du skrudd sammen på en helt annen måte enn meg.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar